Montering av köksskåp i olika form & fason

Ombyggnad och montering av Kök Tingshusbacken skedde ju i den finaste syrenblomningen! Golven täcktes och massor av skåp och verktyg fyllde upp rummet tillsammans med ljudlandskapet som gav arbetsro. Skåp efter skåp placerades på sin plats efter ritning och ide.

Luckor & lådfronter är innanförliggande på stomme (framkant skåpsidor är synliga) vilket gör att skåpen måste placeras på bästa sätt. Rakt och med rätt diagonal för att få springor mellan stomme och front lika, så monteringstiden tar lite längre tid än med utanpåliggande lucka. Men en innanförliggande lucka blir ju väldigt trevligt att vila ögonen på!

Lådor med glidskenor och luckor med gångjärn monteras klart i snickeriet så detta finns i skåpen vid leverans, men viss inredning som tex den utdragbara Le-Mans inredningen i två plan monteras på plats för att kunna få den i samspel med lucka och minimal passbit intill. Onödigt stora passbitar vill man undvika..

Det spontade taket har reglar tvärsöver, det var de som fick bestämma överskåpens djup som synes på bilden. Hela 407 mm blev överskåpens generösa djup, då livar de i framkant med takregel som bildar en naturlig takanslutning mellan skåp och brädtak. Detta i sin tur gjorde att underskåpen på samma vägg där spishäll placerats blev 700 mm djupa, grym avställningsplats på bänk och mycket plats i lådorna!

Källsortering bakom front på diskbänkskåp som öppnas med ett litet tryck och man når hinkarna direkt. Ett elektriskt ”push to open” beslag fixar detta och det går att öppna manuellt vid ev strömavbrott. Lådan med hinkar är praktiskt placerad under en hylla.

Skåp monterades runt befintlig stolpe i rummet och bildade en köksö, i den finns lådförvaring, hyllor och en vinkyl. Toppskivan i helstavs ek fick passas in på plats med urtag för stolpe innan ihoplimning. Ett praktiskt eluttag ”twist” fick placering invid stolpe för att få el till hushållsmaskinerna.

Soffan i rummet placeras nu mittemot kakelugn och lämnar då plats till lägre förvaringsskåp måttanpassade för porslin och mediaprylar, vid hallingång avslutas skåpen med en öppen hylla. Toppskivan ovan är penselmålad och flyter ihop med skåpen som känns möbel och passar väl till kakelugnen som blivit solitär i sig – i det ljusa öppna rummet. Knopparna i mässing blir en tråd till kakelugnens mässingdetaljer.

 

 

Lämna ett svar