Bänkskivor!

DSCN0234

Byta bänkskivor kan göra mycket för ett kök! Här följer lite tips och ideer.

DSCN0259
Köket här har fått måttanpassade bänkskivor och följer de sneda väggarna som har olika djupmått gentemot skåpstommarnas framkant. Så lite skarvar som möjligt är ju trevligt att försöka uppnå! Särkilt skarvar vid diskho och spis där det med tiden gärna vill tränga in vatten, de skarvarna skall man försöka planera bort. Bänkskivan i detta kök är en 40 mm tjock laminatskiva som kantlistats med laminat som har ek utförande. Framkanten av ek följer kökets ekfronter och det blir genomgående ekstruktur i köket framifrån sett. Hade den svart/grå skivan även vart på framkanterna hade det brutit av mer och mycket.
IMG_0007
Svart laminatskiva i högblankt utförande med gråa partier, raka kanter med samma typ av laminat. Ovan denna en klassiker bland laminat, mönstret Virrvarr. Laminatet följer över kanten som kallas postad, en väl rundad kant på ovansidan
IMG_0014
Sigvard Bernadottes välkända mönster Virrvarr är över 50 år och fortfarande populärt!
IMG_0015
Laminat är ca 1 mm tjockt och limmas vanligast på spånskiva eller mdf när det gäller bänkskivor. Tjocklek går att få  allt ifrån 16mm och uppåt. Det vanligaste tjockleken man ser är 30 eller 40mm.
IMG_0050
Plastlaminat eller högtryckslaminat är benämningen för ett skivmaterial som består av flera skikt papper som beläggs med fenolharts (backelit) och som pressats samman under högt tryck. Ett mera känt namn för denna produkt är Perstorpskiva och började tillverkas mitten av 1900-talet.
IMG_0047
Utseendet på laminatytan kan vara präglat, något slags motivtryck. Träimitation av olika slag finns liksom sten eller metall. Även flerfärgad och enfärgad utseende. Höglankt eller matt.
IMG_0052
Bänkskivor av typen laminat är att rekomendera på offentliga platser, eller för den som vill ha en underhållsfritt ytskickt. Det är mycket tåligt för stötar och slitage. Laminat tål värme rätt så bra, men ställ aldrig heta kastruller etc. direkt på laminatytan.
IMG_0022
Mittersta skivan är av Ask, ljust och livligt till utseendet. Askens struktur påminner lite om Ekens utseende.
Den som är beredd på att lägga ner lite tid några gånger per år för att underhålla sina bänkskivor med exempelvis oljebehandlingar, är massivträ ett trevligt val. Ytbehandling kan ske med ex olja, vax, lack. Olja ger träet ett naturligt uttryck och det finns massor av fabrikat, det beror liksom på hur bänkskivan skall användas. Osmo hårdvaxolja jobbar snickeriet med oftast, och den finns i sidenmatt till blank.
IMG_0026
Här en skiva i Valnöt, vackert brun med svarta inslag.
Det finns en massa olika träslag, med olika färgnyanser och strukturer. Väljer man massivträ så kan väldigt många former och profilfräsningar tas fram.
IMG_0021
Ovanpå Askskivan syns skiva i Ek.
Har man oljad bänkskiva och ev får stötmärken kan man ta en blöt/fuktad ren disktrasa och lägga på märket samt värma det ovanifrån med ett varmt strykjärn någon sekund. Var aktsam med värmen!! När tryckmärket rest sig utav fukten och värmen samt torkat putsar man på fläcken med fint sandpapper och olja kan läggas på samt arbetas in tills en mättnad uppstått.
DSC00446
Bänkskivor i massivträ kan fås med livlig struktur eller rakvuxen struktur. Det beror på hur man tar ut träämnena ur plankorna när man tillverkar bänkskivorna. Sedan finns helstavs limmade skivor, och fingerskarvade. Fingerskarvade skivor förekommer allt vanligare än helstavslimmade skivor. Fingerskarvade skivor är tillverkade av korta träbitar som sammanfogats i ändarna, och på så sätt bildar en lång skiva. De skarvarna kan man se på ekskivan här ovan.
IMG_0032
Bänkskiva i Bok, svagt brutna kanter.
IMG_0033
Boken känns igen på små strecken som finns i strukturen. Bok har en mycket hård yta och gör den lite tåligare än tex björk.
IMG_0044
Massiva trä bänkskivor kan lätt förses med olika profilfräsningar på dess kanter. Det finns massor av utformningar som kan lyfta bänkskivan utseendemässigt.
IMG_0003
Öländs kalksten som går åt grönt och obehandlad. Stenskivan är spränghyvlad, därför de lodräta ränderna i den. Nordiskt.
IMG_0006
Marmor är ett annat  vackert alternativ som bänkskiva. Marmorskivan hör till ett underlag som är utmärkt att baka på. Sten är ett tåligt naturmaterial och vissa bör även behandlas ibland med ex såpa. Fråga din stenleverantör om underhåll och råd!

IMG_0543Fräscha vårfärger på högblankt laminat!

BÄNKSKIVE TIPS
1. För daglig rengöring av laminat används vatten tillsammans med vanligt diskmedel. Eftertorka med ren torr trasa. Använd ALDRIG stålull eller slipande svampar vilket ger fläckar. Undvik även rengöringsmedel med slipande effekt.

2. Olja bänkskivorna i trä mer ofta än sällan. Gör en oljning 4 gånger per år så behövs inte ett så stort underarbete och sparar tid.

3. Sätt en bred tejpremsa underkant bänkskiva ovan diskmaskinen. Förhindrar att bänkskivan tex spricker av den varma ångan från diskmaskinen. Tejpremsorna brukar följa med vid köp av diskmaskin, funkar också bra med silvervävtejp av kraftig modell.

4. Skall obehandlade massiva träbänkskivor monteras, olja då även in bänkskivans undersidan en gång. Annars böjer den sig lätt och blir skev.

5. I starkt profilfrästa kanter på bänkskivan fastnar smuts lättare, medans fasade kanter gör det svårare för smuts att fastna.

Lämna ett svar