Nyaste LED lister belyser glas samt bänkskivor & kakel på plats i Kök Tingshusbacken
Den öppna nichen med glashyllor som dammade igen fick ersättas med ett skåp, måttanpassat efter de dricksglas som skulle få sin plats däri. Därmed blev skåpet lite djupare än vägg och sticker ut en bit, i sin tur fick då elementet bytas till ett mindre för att kunna öppna luckan utan att krocka med elementet. Denna lösning blev bättre på alla vis då smalare element passar fint till fönstrets bredd. Två flugor i en smäll! (Rören är nu målade vita). Allt vvs jobb i köket utfördes av Vågbro Rör AB.
Nyaste designen på smäckra ledlister användes för belysning i skåpet och under överskåpen i köket, med dimmer förstås!. I skåpet för dricksglas frästes ett 6 mm spår i bakkant på båda sidor för att placera listerna i, ger ett fantastiskt ljus som sprider sig i detta hörn av rummet där matbordet är placerat.
Bänkskivor oljade med Osmo hårdvaxolja matt, blanka knoppar och skålhandtag monterade med äkta spårskruv!
Fasat klassiskt kakel med minimal fog i vitt, ingen bred fog som skapar förvirring. Arbetet med kaklet utfördes av Fredrik på Håkans Mureri & Kakelugnsmakeri.
Montering av köksskåp i olika form & fason
Ombyggnad och montering av Kök Tingshusbacken skedde ju i den finaste syrenblomningen! Golven täcktes och massor av skåp och verktyg fyllde upp rummet tillsammans med ljudlandskapet som gav arbetsro. Skåp efter skåp placerades på sin plats efter ritning och ide.
Luckor & lådfronter är innanförliggande på stomme (framkant skåpsidor är synliga) vilket gör att skåpen måste placeras på bästa sätt. Rakt och med rätt diagonal för att få springor mellan stomme och front lika, så monteringstiden tar lite längre tid än med utanpåliggande lucka. Men en innanförliggande lucka blir ju väldigt trevligt att vila ögonen på!
Lådor med glidskenor och luckor med gångjärn monteras klart i snickeriet så detta finns i skåpen vid leverans, men viss inredning som tex den utdragbara Le-Mans inredningen i två plan monteras på plats för att kunna få den i samspel med lucka och minimal passbit intill. Onödigt stora passbitar vill man undvika..
Det spontade taket har reglar tvärsöver, det var de som fick bestämma överskåpens djup som synes på bilden. Hela 407 mm blev överskåpens generösa djup, då livar de i framkant med takregel som bildar en naturlig takanslutning mellan skåp och brädtak. Detta i sin tur gjorde att underskåpen på samma vägg där spishäll placerats blev 700 mm djupa, grym avställningsplats på bänk och mycket plats i lådorna!
Källsortering bakom front på diskbänkskåp som öppnas med ett litet tryck och man når hinkarna direkt. Ett elektriskt ”push to open” beslag fixar detta och det går att öppna manuellt vid ev strömavbrott. Lådan med hinkar är praktiskt placerad under en hylla.
Skåp monterades runt befintlig stolpe i rummet och bildade en köksö, i den finns lådförvaring, hyllor och en vinkyl. Toppskivan i helstavs ek fick passas in på plats med urtag för stolpe innan ihoplimning. Ett praktiskt eluttag ”twist” fick placering invid stolpe för att få el till hushållsmaskinerna.
Soffan i rummet placeras nu mittemot kakelugn och lämnar då plats till lägre förvaringsskåp måttanpassade för porslin och mediaprylar, vid hallingång avslutas skåpen med en öppen hylla. Toppskivan ovan är penselmålad och flyter ihop med skåpen som känns möbel och passar väl till kakelugnen som blivit solitär i sig – i det ljusa öppna rummet. Knopparna i mässing blir en tråd till kakelugnens mässingdetaljer.
Snickeriet formar om rummet och köket Tingshusbacken – släpper in ljus och skruvar gips!
Köket innan ombyggnad, minimal golvyta och få arbetsytor för tillredning. Väggen där kylskåpet står stoppar allt ljus som strålar från trädgårdsfönstret och vill vidare in mot rumsdelen, rummet blir mörkt och dämpat. Dax att ändra på detta!
Köket monterades ner och väggen som ej var bärande revs för att få in ljuset i rummet. Den bärande stolpen lämnades och ytterligare en stolpe längre in mot vägg monterades. Fantastiskt charmigt tak med reglar och spontade brädor!
Väggarna var mycket ojämna och tapet hade bitvis släppt samt fler eluttag med bättre placering skulle monteras, därför så skruvade snickeriet en 6mm gips på alla väggar för utgämning och för att dölja ny el i väggar.
En omfattande eldragning för belysning, uttag, mediaprylar och diverse köksutrustning gjordes av Alectron Elteknik AB.
Målningsarbetet av väggar, tak, fönster, listverk och den putsade kakelugnen gjorde Liwe Måleri AB.
Eftersom vi rev väggen etc så såg man nu färgskiftningar i det massiva furu golvet, inte så trevligt så det slipades efter målningsarbetet och innan nya köksinredningen började monteras. Tajming! Allt fint golvarbete gjorde Golv & Kakel Gävleborg. De fixade även att vattensäkra under diskbänk – plastmatta med uppvik och ev vattenläckage kan rinna fram under golvsockel för att upptäckas. Under diskmaskin, kyl och frys lades givetvis färdiga plastunderlägg för att vattensäkra!
Kök Tingshusbacken
Planering och ritning av Kök Tingshusbacken är klart och tillverkning av köksinredningen i snickeriet börjar. Köket kommer att få djupare över- och underskåp som betyder mer förvaringsmöjligheter och en köksö för generösare arbetsytor. En vägg mellan nuvarande litet kök och rummet kommer att demonteras för att få en öppnare och ljusare planlösning samt få ett större kök. I rummet mittemot köket kommer underskåp att placeras på två väggar som har samma form & fason som övriga fronter i kök, fast höjden drar vi ner lite för att få kakelugnen mer i centrum som en solitär möbel.
Köket får en ramverkslucka i massiv björk från Hälsingeskogen, denna sammanfogas med trätappar. Slät fyllning ligger i en fals och monteras med en trälist.
Lådorna tillverkas! Hörnen fogas samman med sinkor, snyggt och formstabilt. Den kvistfria björken är huggen, sågad och torkad i Trönöskogen här i Hälsingland, verkligen närproducerat! Här monteras lådbotten som består av 7mm björkplywood i lådan, sedan skruvas kopplingsbeslaget fast under trälådan som lådskenan senare klickas fast i. Lådskenan monteras i kökets stommar och blir dold under trälåda vid utdrag, dessa beslag har goda justeringsmöjligheter och klarar 60kg tyngd per skena vid rörelse, beslagen är av märket Blum.
Kökets stommar, fronter och detaljer grundmålas med färgspruta i snickeriets måleri som har. Närhet till lackrum i samma lokaler är fördelaktigt då man slipper förflytta alla delar till ett måleri, då det lätt blir kantstött under transport. Efter grundmålning mellanputsas alla detaljer och det är dags att penselmåla all inredning för hand på alla synliga yttre ytor.