Hälsingegården får Kök Lomma monterat

IMG_4630

Kökets väggar i hälsingegården täcks mer och mer av skåpen. Skåp med innanförliggande luckor som har stolpgångjärn är lite kluriga att montera då de ej har justering på gångjärnet. Feltryck på skåpdiagonalen så petar luckan iväg och man får ge lite mer tid till att montera dessa.

IMG_4631

Stolpgångjärnen är vackra att se på och lyfter kökets utseende mycket. Här syns den snedställda taklisten som bildar en fin övergång mellan tak och skåp.

IMG_4637

IMG_4701

Diskbänkssidan bredvid den gamla fina spiskåpan är färdigmonterad. En hel diskbänk i rostfri plåt med raka kanter har valts, stänkskyddet är i rostfri plåt som limmats på vägg. Underskåpens högra lucka döljer en diskmaskin.

IMG_4703

Den gamla vedspisen har murats om och flyttats in till höger under spiskåpan. Bredvid har skåpet för micron placerats, under den en låda med god höjd. På skåpets vänstra sida har ett vackert galler monterats och fungerar som luftning till micron, gallret har målats i kökets kulör och är från Gysinge Byggnadsvård. Ovan en smalare låda som öppnas med ett tryck, detta för att inte störa passagen till skafferiet med en knopp man fastnar i. Bakom detta skåpet ryms en fin och praktisk hylla för tidningar och kokböcker, hyllan har kunden själv fint snickrat ihop. Som bänkskiva har en Granitsten – Röd Bohus valts med tjocklek 30mm.

IMG_4634

Väggen som har spishäll och liten diskho är snart på plats. I detta kök har man valt att sätta ugn och tillhörande ångugn i ett högskåp och får därmed dess placering i bekväm arbetshöjd.

IMG_4699

Allt på plats, så även den utanpåliggande golvsockeln som kommer från Veckebo Såg & Hyvleri i Färila, Hälsningland. Golvsockeln ramar in köksinredningen lika trevligt som taklisten. Här syns också lådhurtsen på hjul med skålhandtagen monterade.

Bandsågad snickarglädje

IMG_4621

Till skänkens överskåp så har det bandsågats ut lite snickarglädje, traditionell inramning utav öppningen mellan över- och underskåp.

IMG_4613

Ramverksluckor putsas in

IMG_4590

Ramverksluckor till överskåpen är tillverkade i björkträ som har en hård yta, björken är ett trevligt alternativ då det skall målas då den inte har en kådig yta som tex furu har. Luckorna putsas in för att passa i skåpstommarna, här är noggrannhet  a och o då springor mellan lucka och skåpstomme skall vara jämna. Stolpgångjärnen som valts till detta kök har inga justeringar som moderna gångjärn har utan är helt fasta, därför måste stommarna stå exakt i våg när inpassning av luckan görs för att få rätt gång på luckorna.

IMG_4591

Inpassade luckor till Kök Lommas högskåp. De släta luckfyllningar sätts på plats med lister på insida efter att delarna penselmålats tre gånger med linoljefärg. Den vänstra sidan på skåpet är längre och kapas in på plats vid monteringen i köket, detta för att slippa ha en extra takanslutning och skarv upp emot taket på denna sida. Fin lösning.

IMG_4617

Det doftar linoljefärg i snickeriet

IMG_4546

Överskåpen till Kök Lomma har penselmålats med linoljefärg på de ytor som skall vara synliga. Skåpet där färgburken står är överskåpet till en skänken i detta kök. Äldre skänkar kan ofta ses med en överdel stående på underdel med avställningsyta ovan underskåpet. Denna skänk med samma ide får ekskiva som avställningsyta.

IMG_4628

Stolpgångjärn och trätappar

IMG_4527

För att göra jobbet smidigt med att hugga in stolpgångjärn i skåpsidorna, så görs detta innan alla delar limmas ihop till skåpstommar. När gångjärnen sitter på sin plats limmas tappar i hålen och skåpet pressas ihop i snickeriets limpress. Stolpgångjärnen som har konisk knopp är tillverkade av Eskilstuna Kulturbeslag och har höjdmåttet 76mm.

20130828-080350.jpg