Skog kyrka har nu fått möbeln för textilier.

IMG_5360

Skog kyrka har nu fått möbeln för textilier, den skall förvara b.l.a.  antependium och mässhakar. I samråd med kyrkan, länsstyrelsen och textilkonservator tillverkade snickeriet denna förvaringsmöbel i form av en stor lådhurts. Det är viktigt att välja bra material för förvaring av kyrkliga textilier då de skall förvaras mycket lång tid.

IMG_5365

Ask valdes eftersom det inte är ett surt träslag och därför lämpligare än tex ek eller björk. Förvaring i en möbel av trä har en fördel då det ”hänger med” bättre i klimat svängningar som att lätt ta upp och avge fukt. Av finaste ask limmades stora skivor ihop som skulle formas till tak, sidor mm.

IMG_5588

Möbeln är tillverkad i 3st moduler för att kunna tas in genom den smalare dörren till sakristian där det skulle få sin plats, och för att ev kunna flyttas lättare i framtiden. Måttet för möbeln är 2100x1510x1350mm (HöxBrxDj). Modulerna har ingen botten då luft skall kunna cirkulera i möbeln. Lådor tillverkades i ask och lådskenor i metall med fullt utdrag monterades. Lådämnen tappades ihop med trätappar och gör sammansättningen mycket formstabil.

IMG_5449

IMG_5852

Lådorna har ingen hel botten då luft skall kunna cirkulera även här, några ribbor får hålla den hålmasonite som textilierna skall ligga på. Masoniten skall kläs med tyg och kan lyftas ur lådorna.

IMG_5853

IMG_5857

Fronter i ask monterades utanpå innerlådorna och 160mm breda handtag i rostfritt fick sin plats.

IMG_5888

Textilmöbeln i sin rätta miljö, sakristian Skog kyrka. Den står på 4st decimeterhöga ben och med luftspalt mellan bakstycket och yttervägg.

IMG_5894

 

 

 

Lämna ett svar