Renovering av rorkult

IMG_3883

Segelbåtens rorkult hade spruckit i limningarna och vatten trängt in samt krackelerat dess ytbehandling. Rorkult är en del av den styranordning för segel-och motorbåtar som inte styrs direkt av ratt.

IMG_3884

Rorkulten var skiktlimmad med mahogny och fura vartannat lager, avslutningsvis mahogny. Lamellerna spräcktes upp och sicklades rena, därefter limmades de med lösningsmedelsfri lamineringsepoxi, bas + härdare. Bra arbetsmiljö blev det då man slapp de starka ångorna som kan vara från epoxi.

20130528-120046.jpg

Efter att epoxilimmningen härdat ett dygn så putsades rorkulten försiktigt trären.

IMG_3892

Dags för glasfiberväv tunn sådan 160g/m2 som läggs runt om rorkulten tillsammans med epoxiblandningen, duken skall försegla och förhindra att sprickbildning blir i de ihoplimmade trälamellerna. Duken blir som en armering och stärker rorkulten. Epoxin gör duken nästintill osynlig i alla fall genomskinlig.

IMG_3893

IMG_3899

20130612-105828.jpg
Dukens överflöd har skurits bort och dess yta har putsas jämn och ett ytterligare lager med enbart epoxi (härdare & bas) har strukits på runtom rorkulten.

IMG_4008

Sista momentet av att renovera rorkulten är att fernissa den. Tre lager fernissa stryks med ca 1-2 dygns tork- och härdtid emellan, kan med fördel strykas vid svalare temperatur. Fernissan heter Le Tonkinois och är rekommenderad av en båtkännare, den är mycket hållbar även tidsmässigt.

1 svar till “Renovering av rorkult”

  • Jörn Delvert:

    Kul att se hur arbetet framskrider att göra min rorkult stark och vacker även i framtiden. Den är 30 år gammal och var i starkt behov av renovering.

Lämna ett svar