Förvaringslösning i ek fane’r

IMG_2799

Det befintliga U-köket skulle få en förvaring i form av öppna hyllor i ekfanerad mdf 18mm. Lösningen skulle placeras vid underskåpsradens båda ändar som vetter mot rummet. Radien på bänkskivan skulle följa med på hyllornas utformning.

IMG_1929

De båda hyllorna skall få samma höjd och djup som underskåpen och står på en sockel, bredd är ca 190mm.

IMG_2801

Förvaringslösningen på högra bänkraden skulle innehålla tidningsfack och en hylla, den vänstra skulle ha plats för flaskor liggande och ståendes. Hyllorna för de liggande flaskorna formades i två ämnen som sedan tappades ihop och bildade den lösning som flaskorna skulle placeras i.

IMG_2879

Förvaringens alla delar placerades och måttades in på sina platser, radien skulle nu skäras till.

IMG_2891

När alla delar nu var inpassade så var det dax för kantlistning av dem.

IMG_2893

Kantlisterna i ek är ca 1mm tunn och 22mm breda väldigt formbara. Förlimmade på undersidan gör att det går bra att stryka på dem på kanterna med hjälp av ett varmt strykjärn. Limmet smälter och listerna biter fast i underlaget, med hjälp av en kork kloss trycks det sista fast. Kantlistämne som sticker utanför fräses sedan bort.

IMG_2882

Ett hålkäl är fräst runt det hål där flaskan skall ligga, dels för konstruktionen men också för utseendet så att flaskan blir lite lutande.

IMG_2881

Hyllorna monteras ihop, med hjälp av distanser som flyttas runt så blir det enkelt att få bitarna på rätt plats.

IMG_2902

IMG_2905

Den vänstra förvaringen har hyllorna för liggande flaskor med distans till sidostycket, distansen ger plats för stående flaskor. Två hyllplan utan håll gör plats för övriga ting. Den högra förvaringen har en hylla på mitten i linje med den andra förvaringe. Nederst en lösning på tidningsställ.

IMG_2907

Ytbehandlling är gjord och eken blir mörkare av oljan och dess struktur träder fram.

IMG_2908

IMG_2943

Montering av den vänstra och högra förvaringen i köket är gjort. Kökets vita sockel fick fortsätta att löpa runt under ekhyllorna.

IMG_2939

IMG_2944

Från rummet blickar vi in i U-köket med ek hyllorna som ett vackert och stilrent avslut på bänkraden.

Lämna ett svar