Gamla ramverksdörrar med avsågade lister

De flesta har väl sett eller varit med om att sprätta bort masonit på gamla ramtverksdörrar, släta masonit dörrar som målats. Man hoppas på att det finns spegelfyllningar och hela lister kvar därunder. Så är inte fallet alla gånger, tyvärr. Snickeriet fick i uppdrag att renovera sådana gamla dörrar.

IMG_2783

Den ådringsmålade masoniten sprättades bort från dörrarna och alla spikar drogs ur. Inga lister satt kvar och i en dörr var spegelfyllningarna borttagna med.

IMG_2780

En dörr vars sida ingen masonit hade spikats fast och de helfranska listerna satt kvar, möjligt att denna sida vart mot något rum som inte användes och därför inte nödvändigt måste kläs med masonit. Helfranska lister är utanpåliggande och vanligtvis så har de huggits ner eller så har de tagits bort, beror kanske på vad som gick smidigast. Halvfranska lister ligger nedsänkta innanför ramverket och sticker ej utåt någonting. (Halvfranska lister kan ni se mer av här på byggbloggen, kategori dörrar och fönster).

IMG_2779

Så här såg dörrarna ut under. Nu tillverkas lister efter förlagan som satt kvar, nya spegelfyllningar tas fram och får en fris fräst runt om på båda sidor.

IMG_2782

Lister gerades och spikades fast runt alla spegelfyllningarna, ca 45m gick det åt.

IMG_2785

IMG_2789

Bara målningsjobb kvar så blir de som gamla igen..

IMG_2787

Lämna ett svar