Nu monteras Kök Storsvea

IMG_2554

Snickeriet monterar nu Kök Storsvea på sin rätta plats, i huset med sal och spegeldörrar som har kammarlås.

IMG_2372

Det förra köket har monterats ner och kaklet som skall försöka sparas och användas framöver sitter kvar så man kan ana vart diskbänken varit. Ställbara ben skruvas fast på underskåpen, för att sedan sätta skåpen på sin rätta plats.

IMG_2373

Spisväggen är satt och skåpen har skruvats fast i varandra och förankrade i vägg. Köket har fått en spiskåpa i lackad plåt tillverkad, en fläkt med belysning är monterad i denna.

IMG_2376

Skåpen på diskbänkssidan passas nu in tillsammans med kaklet som skall vara kvar. Med hjälp av laser så vägs skåpen in för att skapa en precis distans mellan skåpen och kakel som bänkskivan i 30mm marmor skall placeras mellan.

IMG_2377

Vatten och elledningar borras fram i skåpen.

IMG_2381

Det första överskåpet på plats invid dörren till hallen.

IMG_2422

Gammelvärdens stolpgångjärn har valts till dessa ramträluckor som är innanförliggande på skåpstommen. Detta fasta och icke justerbara gångjärn försvårar uppmonteringen av skåpen något, då det blir tidskrävande att få springorna runt luckor och lådfronter något lika. Skåpen skruvas fast i vägg bitvis med hjälp av kilar mellan vägg och skåpstomme, tills luckorna hänger jämsides och springor ok.

IMG_2411

Överskåps raden avslutas med en hylla mot muren, i denna finns en liten låda i underkant till smått & gott.

IMG_2425

IMG_2407

I detta kök på landet har det också planerats in ett rymligt skafferi att förvara det mesta i. Måtten på detta är 980 x 980 mm (Br x Dj), och dörröppning är 600 mm bred för att nå in i skafferiet lätt. Vänster om detta skall ett kylskåp med trälucka få sin plats, ovan ett litet skåp för brödkakorna.

IMG_2402

Alla synliga sidor på köksskåpen i Kök Storsvea har pärlspont utförande. Pärlan är fräst direkt på skåpstommarnas sidor, alltså ingen extra täcksida utanpå skåp.

IMG_2418

Diskbänkens avslut mot hallen har också pärlspontutförande, ovan marmorskiva med underlimmad rymlig diskho. Marmoreringen och den pärlgrå linoljefärgen på köket tar upp varandra fint.

IMG_2415

20120820-180802.jpg
Skafferiets hyllor monteras, hyllorna läggs på reglar som monterats i skafferiets sidor. Hyllorna sätts varannan gång ovan varandra. Det gör att generösare plats på höjden blir på ändarna och vid mitten där hyllorna möts blir bra plats för konserver etc.

20120820-181104.jpg

Skafferiet har rygg av pärlspont som bakom detta förstärks av en 10mm tjock plywood, detta för att skruvarna som håller hyllornas reglar skall ha tillräckligt med material att fästas i. Alltsammans dras ihop med varandra och gör skafferiskåpet mycket formstarkt.

IMG_2440

Bredvid skafferiet döljer sig kylskåpet bakom träluckan i samma stil som övriga köket.

IMG_2436

Kylskåpets beslag som träluckan monteras fast med. Detta kylskåp är helintegrerat och placeras då inuti ett skåp.

IMG_2439

Beslag som skålhandtag på lådfronter samt vred på luckor har monterats, dessa är blankt kromade. Ovan denna bänksektion skall en träskiva i massiv 30mm tjock ask monteras.

IMG_2434

Spishällen skall sänkas ned i askskivan. Ett urtag görs med hjälp av sänksåg och skena. Asken är ljus och är livligt mönstrad, hård yta som tål slitage bra. Påminner om ekens mönstring fast den är då mörk till färgen. Ytbehandling är Osmos olja för bänkskivor, matt sådan. Oljan är otroligt slitstark och efterbehandlingar bör göras emellanåt.

IMG_2562

Den massiva bänkskivan i Ask har fått sin plats i Kök Storsvea. Askens ljusa livliga trästruktur passar fint med kökets övriga funktion. Undertill syns den generöst breda utdragbara skärbrädan i bok, perfekt att bara kunna snabbt skära eller ställa nåt på. Skärbrädan har behandlats med paraffinolja som inte avger smak på livsmedlen, denna skall också oljas in emellanåt.

IMG_2563

Smalskåpet till höger är ett brick- och handduksskåp med låda ovan.

IMG_2567

Hörnskafferiet med lucka som har ett skåplås monterat.

IMG_2569

Smideshandtaget från gården passar bra med skafferiets lösning med nyckel.

IMG_2573

Skåplås från Gysinge Byggnadsvård.

IMG_2574

Skafferiet rymmer en massa specerier och micro. Lyset tänds och släcks när dörren öppnas alt stängs.

IMG_2581

I kylskåpsdelens sockel har ett luftgaller frästs in, detta för god luftcirkulation bakom kylskåpet.

IMG_2576

Diskbänkssidan avslutas med ett vedfack längst in mot spisen. Innan smalare och bredare lådor som rymmer det mesta. Plattorna på golvet skall fogas och golvet slipas..

IMG_2582

Sinkade massiva björkträlådor bakom de innanförliggande lådfronterna blir en trevlig syn när de dras ut. Lådskenorna som sitter dolda under trälådorna kan ta en belastning på 40kg vardera och är även mjukstängande. En utdragbar skärbräda även här är bra till hands tillsammans med stenbänkskivan som man inte skall skära eller ställa nåt hett på.

IMG_2578

Ovan i samma hörn mot vedspis överskåpen med sina lösningar. Hyllorna mellan skåpen ligger på trevliga små slåar som skruvats fast med spårskruv. Spårskruv är en genomgående lösning i detta 1900-tals kök.

IMG_2584

Lådan har fått en porslinsknopp, typ isolator egentligen för montering av tvinnad el sladd och som hittats på gården. Denna skruvas fast med spårskruv-kullrig skalle.

IMG_2555

Kök Storsveas skänk, trevlig att servera från och även baka på då den släta marmorskivan är perfekt för sådant. Skänken står på hjul och är därför flyttbar och ger möjlighet att ansluta till rätt tillfälle. Den har fyra mindre och tre större lådor samt två små sidoskåp. I mitten finns en parlucka som ger ett bredare skåp. Med förstärkt botten innanför sockeln som hjulen monterats på så blir denna spjäs väldigt formstabil och det behövs verkligen när det är innanförliggande fronter som är mycket känsliga för rörelser.

IMG_2590

Skänken från sidan. Utstick från stomme på skivan i bakkant gör att man står och jobbar bra vid skänken och kommer nära skivan. Pärlspontutförande på sidor och bakkant. Ett stoppbeslag på vardera sidor bakstycket har fällts in i sockeln så dolt som möjligt. Ett tryck på dessa så står skänken stadigt på plats.

IMG_2587

IMG_2585

Diskmaskin dold bakom trälucka, sockeln är demonterbar och formad så att luckan inte tar i den vid öppning.

IMG_2586

Socklarna i Kök Storsvea är utanpåliggande framför skåpstommarna och löper runt hela köket, dessa har tillverkats efter den väggsockel som sitter runt golvet sedan gamalt . Höjden är mellan ca 145-150mm, denna variation är för att golvet lutar men skåpen monteras i våg.

IMG_2501

IMG_2499

Hörnen geras.

IMG_2503

Sockelns ovankant är i våg med skåpen. Nederkant mot golv får hyvlas in då golvet lutar och är lite ojämnt.

IMG_2497

Inpassningen mot golv görs enklast med handhyvel, sedan spikas sockeln fast i skåpens underkant där en list monterats.

IMG_2580

IMG_2451

Golvsockel som hyvlats fram i massiv furu, den lilla biten ovan har fungerat som mall när frässtål har tillverkats.

Se det färdiga köket i sin rätta miljö » heinemannsnickeri.se

Lämna ett svar