Arkiv för januari, 2012
Kök Fålen monteras
Nu är det dags att montera Kök Fålen på plats. Snickeriet står även för bortmontering av det gamla köket. Samarbetspartners i detta projekt är Sikfjärd Bygg, Bravida-vvs, Hans Svensson Elektriska.
Ställbara ben i plast monteras under skåpen, och gör det möjligt att finjustera när allt är på plats.
Skåpet i hörnet monteras först och sedan från detta utgår man med resten av köksinredningen.
Underskåpen är monterade och överskåpen börjar ta form.
Underskåpens fronter och luckorna ovan kyl och frys är släta, medan överskåpen är av typen ramträkonstruktion. Ger en fin ballans och inte allt för släta ytor.
Ovan kyl och frys har passbitar monterats för att vid byte av vitvaror kan högre sådana väljas. I högskåpet på den högra sidan får micro och ugn plats mellan skåp och lådpaketet nertill. Vitvarorna är i detta kök har man valt att använda vita sådana, det harmonerar bra med kökets gråa nyans.
Köksön har fem högre och tre lägre lådor. Den mittersta undre lådan har tvådelad front för att få plats med källsortering höjdmässigt.
I mitten syns källsorteringen och ovan dessa en låda med kryddinredning, där burkarna ligger ned. Vänstra lådsektionen har överst en bestickinsatts och under denna tallrikhållare som har justerbar diameter. Denna finnes på den högra lådsektionen också, och i den övre lådan hittas knivhållare. De nedersta lådorna är tomma på lådinredning.
Dags för inpassning av golvsocklar, takanslutning och passbitar, dessa ting syr ihop köket.
Hylla i mahognylaminat monteras ihop.
Montering av handtagen i matt krom, höjd 136mm bredd 16mm.
De fronter som finns på underskåpen och köksön har längre handtag men genomgående samma form.
Se det färdiga resultatet på » heinemannsnickeri.se.
Skrivbord
Skrivbord med måtten 1800 x 1000 x 750 mm.
Skrivbordsskivan har en svart hdf kärna med ett vitt slätt laminat på båda sidor, den synliga svarta kärnan har oljats för att bibehålla det djupa svarta. Benen är av typen HAY och snedställda.
Den svarta kärnan i skivan och de svarta HAY benen är i samklang.
Trappräcket
Trappräcket är tillverkat i så gott som kvistfri furu. Måtten är, L-3000mm och Br-990mm.
Detaljbild där räcket möter stolpen, räckesståndarna har hålkärl fräst i sina kanter. Över och underliggare har ett större hålkärl.
Alla möten är ihoptappade och ger stadga och hållfasthet åt räcket.
Här limmas tappar och räcket sätts ihop i tre sektioner, för att kunna transportera det. Räckets två långsidor limmas ihop med gaveln när det är på plats i huset.
Så här skall räcket monteras runt en trapp på en övervåning.
Stolparna har fått disktet profilfräsning på sina lock. Räcket skall målas.
Räcket på plats i sin rätta miljö, långsidorna tapplimmas ihop med gaveln. Sedan skruvas det fast i det massiva trägolvet.
Naturhistoriska Riksmuseet-tätvuxen fura
Snickeriet har levererat olika träämnen i tätvuxen furu till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
Holms Bleck & Plåt som har sin verkstad intill snickeriet jobbar nu på museets tak med renovering. Under plåtbeklädnaderna, själva stommen i trä behöver delvis bytas ut. De nya träämnena skall vara i tätvuxen furu och av god kvalitet, vilket snickeriet jobbar med och har i lager.
De tätvuxna furuämnena är kådrika och har naturligt god motståndskraft mot rötangrepp. Vilket lämpar sig för detta ändamål.
Ett gammalt träämne fungerar som förlaga att mäta och tillverka fram nya i kärnfuru.