Textilskåp Bergviks Kyrka

Ett textilskåp för att förvara antependier och mässhakar behövdes i Bergviks kyrka. I samråd med kyrkan, länstyrelsen och textilkonservator tillverkade snickeriet denna förvaring i form av en stor lådhurts i massiv ask.
Se det färdiga textilskåpet i sin rätta miljö, www.heinemannsnickeri.se, (direktlänk).
DSC01134
Ask valdes för att den utsöndrar minst med doft som kan skada de gamla textilierna.
Lådhurtsen skulle rymmas i vaktmästarrummet med fronten ut mot altargången i kyrkan.
IMG_0002
Ämnen i Ask limmades ihop för att få fram textilskåpets stomme, färdig tjocklek 25mm.
DSC01059
DSC01116
Lådhurtsen har yttermåtten 1700 x 1200 x 1300 mm, (B x H x D). Den skall sedan placeras på en 400 mm hög sockel.
Botten tillverkades med en del bak och en del framtill, så luft kan cirkulera i skåpet från den luftande sockeln.
DSC01062
Askämnen till de massiva lådorna valdes ut med omsorg. Lådorna tappades sedan ihop för att få en hållbar konstruktion.
4 st breda ribbor fick bli lådbotten, för att få luftcirkulation runt tygerna som skall förvaras däri. Lådorna glider på metallskenor som har ett utdrag på 1200 mm och tål en belastning av 80kg.
DSC01146
DSC01145
12 st lådor monterade. Nedtill 8 st höga och upptill 4 st lägre. Lådornas förstycken är noga utvalda i ask plankorna och ådringen sammanstrålar fronterna. Som handtag valdes infällda mattborstade grepphandtag, 39 x 39 mm.
IMG_0013
IMG_0017
En plast sattes upp in mot altargången för att skydda kyrkodelen mot trädamm. Vid all bearbetning som trädamm uppstod så användes dammsugare, samt stor försiktighet för att inte skada intilliggande inredning var självklar.
Väggen till vaktmästeriet där det skulle tas hål var relativt nygjord och var byggd av spontade brädor. Väggbeklädnaden skulle återanvändas till dörrar för att behålla utseendet på väggen.
IMG_0021
Men linjal och sänksåg gjordes precisa snitt i väggen, sågsnittet skulle bli den minimala springan runt dörrarna. Brädorna märktes upp och togs hem till snickeriet för att sammanfogas med varandra.
IMG_0019
Vid håltagningen av väggen så tog Snickeriet hjälp av Sikfjärds Bygg.
IMG_0023
Håltagningen gick utmärkt tack vare en proffsig bygg snickare. Nu var det dags att bygga sockeln och bära in den stora hurtsen på plats. Lådorna hade monterats bort för att ens orka rubba hurtsen.
IMG_0026
När stommen hade monterats på sockeln och satt där den skulle så skruvades lådskenorna fast, för att därefter montera fast alla lådor på dem.
IMG_0027
Alla lådorna på plats! Puh, tog en stund, lådorna är ganska stora till måttet. Ca 1600 x 1200 mm. Nu skall ask smygar sättas runt hurtsen för att täcka springan mellan den och väggen.
DSC01206
I snickeriet hade det skruvats ihop en ram med innermåttet av vägghålet, även en uppmärkning av brädornas placering och spontning på ramen skulle underlätta tillverkningen av dörrarna. Brädorna lades ut i ramen och slåar skruvades fast från baksidan. 4 st gångjärn på vardera dörren skruvades fast, ett Assa lås fick monteras på den högra dörren för säkerhets skull.
IMG_0005
Allt på plats och lådorna fick textilklädda masonite bottnar, där tyget skulle ligga mjukt och luftigt. De textilklädda bottnarna låg lösa och kunde vid behov plockas ur.
IMG_0009
En rygg fästes på hurtsens baksida, så här såg det ut inifrån vaktmästarrummet. Förvaring ovan och under hurtsen var möjlig.
Höjd på ovankant hurts blev ca 1700 mm.

Lämna ett svar