Pardörr Sandskär

DSC00980

Det var dags för en ny ytterdörr till stugan vid havet, en pardörr. Måtten från den gamla dörren skall flyttas över till den nya, den befintliga karmens falsmått spelar också en stor roll.

Bild 1

Innanför dörren med träfyllningar finns ett dörrpar till med tvådelat glas upptill och träfyllning nederst. Det är den som är förlaga för hur den nya pardörren skall se ut. När båda dörrparen är stängda så kan man ändå se havet genom glaset på dem är det tänkt.

DSC00981

Den gamla dörren hade tjänat ut sin tid i ur och skur. Som synes så var det mycket röta här och där. Här ser vi rakt igenom mellersta spegeln, som spruckit isär. Spegellisterna ramlar bort bit för bit..

DSC00982

Ramträkonstruktionen på dörren har farit illa mest nedtill, men också på andra ställen. Ostligt läge där dörren hänger  utsätter den för nötning i alla väder.

DSC00999 DSC01152

Gångjärnen är extra djupa, dörrarna öppnas 180 grader helt mot vägg. Beslagen på den gamla dörren monterades bort och rengjordes med såpa för att få bort all gammal färg. De målades sedan med den nya vita kulören som övriga dörren.

DSC01000

Pardörren som är en ramträdörr tillverkades i tätvuxen hälsinge fura, med de nedre delarna av extra fet ved. Dörren oljades in extra mycket på ändrä, och i falsen för glas och träfyllningen.

DSC01011

Efter att träoljan torkat in riktigt på dörren så grundades den. Ett tunt lager ströks in ordentligt i trät, även där beslag skulle monteras.

DSC01012

Pardörren har strukits med 4 tunna lager färg efter grundstrykningen , de första två lagren även de under beslag och falskanter. Beslagen monterades och de sista två strykningarna gjordes på dörren. Träfyllningarna som skall sitta nederst samt trälisterna som håller dem har även de målats på alla sidor för att få skydd mot eventuell fukt som kryper in.

DSC01055

4mm tjockt klarglas sätts in i dörrbladen. Kittas på utsidan med linoljekitt som sedan målas över med den vita kulören.

DSC01111

Här ses spröjsens profilering på insidan.

DSC01107

Spegelfyllningarna nedtill är monterade med lister från insidan. Spegellisterna på utsidan är i liv med ramträt för att inte vatten skall lägga sig i ovankant och tränga in i dörren. Eventuellt vatten som hamnar vid mötet mellan spegellist och dörrfyllning kommer att rinna av dörren naturligt, eftersom profileringen lutar snett neråt.

DSC01108

DSC01114

Dörrtrycket i mässing från den gamla dörren är vackert oxiderat i grönaktig ton, värt att bevara!

DSC01104

Dörren färdig för montering!

DSC01150

Efter en fin båttur för att leverera pardörren ut till Sandskär, så sitter den då på sin rätta plats.

DSC01151

Den liknar innerdörren med spröjs på samma nivå, och med träfyllning nertill. Nu kan man se havet när båda dörrparen är stängda!

Lämna ett svar