Komplettering av disk, Tingshuset

IMG_0142

Tingssalens disk, sittplats för nämdemännen skulle förlängas. Disken skulle gå i vinkel mot de trappsteg som ledde upp på podiet.DSC00559

Diskens front var vinklad utåt vid dess bas mot golv. Fronten var uppbyggd med breda flak av rakvuxen kvistren furu, med en fräsning av ett hålkärl på alla kanter utom nedre. Gediget hantverk rakt igenom.

DSC00555

En stomme i form av en regelkonstruktion skulle sättas fast i golv. Stommen skulle sedan kläs med fronter i samma utformning som de befintliga på diskens framsida, ca 350mm breda.

DSC00672

Stommen sattes en bit in på podiet för att få fronternas vinkel ok.

DSC00671

När stommen var på plats så passades frontämnena in med dess vinklar som skulle överensstämma med den övriga diskfronten. När det var ok så frästes hålkärlet. De nytillverkade ämnena betsades in för att få rätt kulör samt oljades in ett antal gånger för att ge en tålig yta.

DSC00720

Här är frontämnena fastmonterade på stommen och arbetet att passa in överliggaren på räcket är i full gång. Överliggaren blir lite konisk för att vinkeln från fronten följer upp mot dess avslut. När denna passats in så får den rätt kulör och oljas in den också.

IMG_0143

Här syns förlängningen på disken i form av ett räcke helt klart! Baksidan har täckts med en betsad plywood som lätt kan monteras bort för åtkomst av stommen. Man kan ana en liten färgskillnad mellan överliggaren och diskens möte, men solen och tiden får tillsammans jämna ut detta..

IMG_0144

Hörnet som synes från trappens sida.

IMG_0146

Här syns vinkeln/lutningen på fronten av räcket. Vid varje möte mellan ämnena så kan man ana hålkärlsprofilen, som ger lätt skuggning och luft till verket.

IMG_0148

Den raka strukturen på den kvistrena furun syns klart och tydligt.

Lämna ett svar