Arkiv för februari, 2010
Komplettering av disk, Tingshuset
Tingssalens disk, sittplats för nämdemännen skulle förlängas. Disken skulle gå i vinkel mot de trappsteg som ledde upp på podiet.
Diskens front var vinklad utåt vid dess bas mot golv. Fronten var uppbyggd med breda flak av rakvuxen kvistren furu, med en fräsning av ett hålkärl på alla kanter utom nedre. Gediget hantverk rakt igenom.
En stomme i form av en regelkonstruktion skulle sättas fast i golv. Stommen skulle sedan kläs med fronter i samma utformning som de befintliga på diskens framsida, ca 350mm breda.
Stommen sattes en bit in på podiet för att få fronternas vinkel ok.
När stommen var på plats så passades frontämnena in med dess vinklar som skulle överensstämma med den övriga diskfronten. När det var ok så frästes hålkärlet. De nytillverkade ämnena betsades in för att få rätt kulör samt oljades in ett antal gånger för att ge en tålig yta.
Här är frontämnena fastmonterade på stommen och arbetet att passa in överliggaren på räcket är i full gång. Överliggaren blir lite konisk för att vinkeln från fronten följer upp mot dess avslut. När denna passats in så får den rätt kulör och oljas in den också.
Här syns förlängningen på disken i form av ett räcke helt klart! Baksidan har täckts med en betsad plywood som lätt kan monteras bort för åtkomst av stommen. Man kan ana en liten färgskillnad mellan överliggaren och diskens möte, men solen och tiden får tillsammans jämna ut detta..
Hörnet som synes från trappens sida.
Här syns vinkeln/lutningen på fronten av räcket. Vid varje möte mellan ämnena så kan man ana hålkärlsprofilen, som ger lätt skuggning och luft till verket.
Den raka strukturen på den kvistrena furun syns klart och tydligt.
Åttkantig infattning
Kunden hade gjort ett hål i väggen mellan två rum, och behövde en ifattning samt foder till det. Det tillverkades i mdf.
Fodret gjordes i ett enda stycke från mdf-skivan, för att inte få några skarvar. Det sågades med sänksåg efter linjal, och för att såga ut i hörnorna så användes en japansåg utan rygg.
Fodrets innersta linje var sågad, nu skulle ytterkanterna sågas fram. En profil frästes på inner och ytterkant av det åttkantiga fodret. Syns på den övre bilden.
Bokhylla under snedtak
Bokhylla med beställda mått för att passa under ett snedtak tillverkades i furu efter kunds önskemål.
Tak, botten ,väggar och de två stående mellanväggarna sågades med vinkel och tappades ihop. Höjdmåttet på hyllan blev 2200mm och bredden 1940mm. Djupmåttet blev 300mm, samt en sockel på 50mm.
Alla delar utom toppskivan limmades samtidigt.
Toppskivan på plats och vinklarna såg ut att stämma! Fantastiskt.
Bokhyllan skulle fungera som en rumsavdelning, därför ingen rygg. Det gav åtkomst från båda sidor hyllan, samt ljuset kunde stråla igenom den. Ingen ytbehandling gjordes av den i snickeriet, kunden skulle lasera den själv.