Arkiv för mars, 2013
Trappa i massiv ek
Rummet med god takhöjd som trappan i massiv ek skall få sin plats. Måtten på själva trapphuset är 2485x1400x690mm, (HöxDjxBr).
Innan tappfräsningen i stegens ändar så sågas de i det givna längdmåttet. Breddmåttet blir gånger 2st steg och lite fräsmån, efter tappfräsningen klyvs stegbredden fram. Detta för att slippa urslag på långsidor vid fräsningen i ändträ.
Efter tappfräsningen så sågas lite av tappens fram- och bakkant bort så det bildas kantnacke. Nacken gör att tapphålet på vagnstyckena döljs helt om träet skulle krympa, vilket inte är så konstigt när det är ett levande material.
Hålbredden från tapparna mäts in på vagnstycket som är sidorna på trappan. Tapphålen fräses med en handöverfräs och med hjälp av en mall med den rätta vinkeln. Vinkeln är ganska snäv på denna lofttrapp ca 116 graders lutning och med en steghöjd på 180mm.
Vagnstyckena blir 2764mm långa och har tjocklek 42mm. De 13 st stegen är 32mm tjock och 250mm djup. Alla kanter har kraftig rundning som ger ett mjukare uttryck till den hårda eken.
Vinkeln mot golv på vagnstyckets båda ändar sågas till. Trappan ytbehandlas med Osmo hårdvaxolja en gång innan ihoplimningen. Detta för att eventuellt limspill på ytor skall kunna tas bort lätt och ej suga fast. Tappar och tapphål aktas för olja, för den skulle försvåra limvidhäftningen.
Limning av trappan i pressen, där den får ligga i ca 5 h. Ett lim som expanderar används, det fyller ut eventuella glapp i tapp/tapphål.
Trappen är färdig och skall få en sista ytbehandling av Osmo hårdvaxolja matt sådan, innan leverans och montering.
Trappan monterad med handledare i ekrundstav tj 50mm på vardera sidan. De är monterade med blanka rund järn och ytbehandlade med Osmo top-oil. Räcket på övervåning har samma sorts blanka rundjärn som sammanbinder över- och underliggare. Samma rundning på räckesdetaljer i ek som på trappans vagnstycke och steg.