Kök Nydal tillverkas med massivt trä, linoljeprodukter och moderna beslag.

Kök Nydal är det första projektet vi började med i det nybyggda snickeriet och det flöt på riktigt fint i maskinerna som verkar fått rätt placering. Limfog i furu till stommar samt björkämnen till luckor hämtades hos leverantör och materialet kommer härifrån Hälsinglands skogar.

Efter ritning på köket så formas de måttanpassade skåpstommarna, det sågas, fräser detaljer och borras hål för tappar som med lim sammanfogar alla delar. Furufogen har tj 20mm.

Skåpen i olika form & fason växer fram i snickeriet.

Köksskåpen ställs upp efter ritning och placering för vidare arbete med dem. Synliga ytor och framkanter på skåpen målas i snickeriet och kommer efter montering på plats målas ihop en sista gång.

Björkämnen skall bli ramverk till luckor och lådfronter

Lådorna får sinkor frästa, en fin och stabil sammanfogning, tillsammans med 7mm plywoodbotten ger en formstabil låda som vi ytbehandlar med klarlack. Trälådan monteras på skenor från Blum och dessa är dolda under lådan som blir mjukstängande.

Hyllorna liksom skåpens insida ytbehandlas med linoljevax från Allbäck Linoljeprodukter, vaxet påförs med disktrasa från Växbo Lin vilket gick jättebra att använda just för att lintrasan är så pass stadig. Linoljevaxet gör träytan gulldig samt väldigt trevligt att se trät i skåpen.

Hyllorna ligger på tappar som frästes in för att ligga stilla men även en fin detalj, denna lösning är speciellt bra i skåp med kortare hyllor för luftflöden baktill som de olika vitvarorna behöver.

Soffa tillverkades med lådförvaring undertill, rak modell som mjukades upp med en överfalsad profilerad list som avslut på sidor och rygg.

 

Kökets alla synliga ytor penselmålas med linoljefärg från Selder & Co, grågrön ton och får torka i snickeriets målarrum.

Luckor och lådfronter tillverkas med ramträutförande som även kallas shakerkök, i dessa ramar läggs en fyllning som listas från insidan. Allt i massiv trä och allt görs och sammanfogas för hand.

 

 

Lämna ett svar