Affärsdisken får nytt formspråk

IMG_1117

Snickeriet´s senaste projekt är att sprutmåla befintlig inredning högblankt vitt NCS S 0500-N till en sko/klädesbutik. I projektet skulle också affärsdisken planeras om och målas som omnämn inredning. Sikfjärds Bygg AB byggde om stommen i disken som blev dubbelt så stor, efter detta tog snickeriet vid och målade fronter samt tillverkade nya toppskivor.

IMG_1119

Toppskivan som betår av fyra ämnen ritades upp på masonite och allt efter att formen tilltog så mallades detta upp på 21mm björkplywood som skulle bli den nya toppskivan.

IMG_1123

De svängda konturerna på de fyra skivorna frästes fram och en tjock sarg limmades på undertill som frästes in tillsammans med toppskivorna och med mycket radie på kanten bildades den mjuka formen.

IMG_1125

Hörnen gerades ihop och sammanfogades med dominotappar. Den vackert ljusa björkplywooden ytbehandlades med klarlack, de nya frontskivorna sprutmåldes högblankt vitt. Affärsdisken fick nytt formspråk och den generösa ytan knyter samman de båda butiksgolven trevligt på var sida!

IMG_1131

Serveringsdiskar till Best Western, Söderhamn

IMG_8187

Snickeriet fick uppdraget att tillverka 2 st nya serveringsdiskar till Best Western Hotellet i Söderhamn. Serveringsdiskarna skulle vara flyttbara och tillverkade i tåligt material, då de skulle inrymma kylplåtar för servering och med dem kan viss kondens/vatten spill bli. Efter möte med kund där skisser och ide kring projektet diskuterades så blev materialvalet högtryckslaminat genomgående för båda diskarna. Toppskivan med tj 30mm efterliknar drivved och till underredet den vilar på valdes en grå ton hämtad från toppskivans livliga skala.

IMG_8227

Kuben där kylaggregatet skall sänkas ned och gaveln tillverkades av massiva träreglar, dessa kläddes sedan med laminatskivor. En formstabil stomme eftersträvades då serveringsdisken skulle klara tyngd och att rullas vid flytt.

IMG_8244

Underredet som håller toppskivan blev i form av en gavel och en kub i varsin ände av serveringsdisken. Kuben där kylaggregatet skulle sänkas ner fick en öppningsbar lucka för åtkomst av manöverpanelen samt galler för luftgenomströmmning. Mellan gavel och kub så monterades en hylla till att förvara de två täckbrickorna som skall dölja serveringsdiskens kylplåtar nedfällda i toppskivan på tex kvällar då ej mat skall kylas/serveras utan en mer ”ren” möbel eftersträvas.

IMG_8245

Klädskåpet börjar användas på HC

IMG_7540

Klädskåpet har sin plats till höger när man kommer upp i hissen på HC. Skåpinreningen har också funktionen som en rumsavdelare mellan receptionsdisken och väntrummet som allt är en öppen yta.

IMG_7463

Klädskåpets tak och botten samt sidor monteras ihop och inredning som hatthylla, klädkrokar och klädstång får sin plats.

IMG_7465

Belysningsdetaljer som LED –  Loox Lightning från Häfele kopplas ihop, delningen och transformator placeras i botten på skåpet. Led belysningen sätts på plats i spåren på skåpets insidor och förses med en rörelsevakt, lyset tänds när dörrar öppnas och stängs.

IMG_7472

IMG_7532

Panelskivor i 6mm mdf har limmats fast på alla yttre skåpsidor, den är penselmålad i kulör NCS S 4050-B som den befintliga receptionsdisken på HC är.

IMG_7473

Skoskydd i utdragbara lådor med informativ text. Innanför skjutdörrarna finns förvaringsalternativ för kläder etc.

IMG_7524

IMG_3781

Före och efter bilder.

IMG_7540

 

Björkhylla för de finaste tekoppar

IMG_7543

 

Hylla i massiv björk tillverkades för ändamålet att ha de finaste tekoppar på. Hyllan fick sinkor i hörnen som binder ihop de fyra sidorna med varandra på ett trevligt och formstabilt sätt. Rygg valdes bort, tanken är att husväggens pärlspont skall synas som en fin detalj. Hyllan på mitten är flyttbar.

Klädskåp till offentlig miljö

Snickeriet fick en förfrågan att rita och tillverka ett klädskåp till hälsocentralen, där besökande kunde hänga av sig ytterkläder. Skåpet skulle vara i harmoni med den receptionsdisk hälsocentralen har, lite marint eftersom det var sjönära. Skissarbetet med formspråk och förvaringsmöjligheter börjades av snickeriet, sedan skickades underlaget vidare till a2m2 Inredningsarkitektur där en ritning formades med ännu fler goda idéer som blev verklighet.

IMG_7250

Klädskåpets stomme besår av regelverk som kärna med mdf limmade på båda sidor. Sammansättning med tappar och skruv så att den går att montera isär vid flytt.

IMG_7244

Belysning skall monteras på vardera sida i skåpets främre del, spår fräses för att trycka i skenor för led belysning Loox lightning.

IMG_7255

Skjutdörrarna får 30mm breda spår frästa på var sida, dels för öppning & stägning och en trevlig lösning när belysningen är på. Raka skarpa hörn på ändar filas fram.

IMG_7265

IMG_7339

Skåpet monteras ihop helt innan målning för att se att alla lösningar fungerar, samt för att passa in den v-spårade panelskivan som skall klä utsidan.

IMG_7364

På den vänstra gaveln på skåpet skall en sittplats med förvaring fästas. Förvaringen har två utdragbara lådor för skoskydd och tanken är att man kan sitta ner vid den delen. Ovan lådor en klädd dyna i svart skai tyg, lådor har hjul under sig mot golv.

IMG_7457

Skog kyrka har nu fått möbeln för textilier.

IMG_5360

Skog kyrka har nu fått möbeln för textilier, den skall förvara b.l.a.  antependium och mässhakar. I samråd med kyrkan, länsstyrelsen och textilkonservator tillverkade snickeriet denna förvaringsmöbel i form av en stor lådhurts. Det är viktigt att välja bra material för förvaring av kyrkliga textilier då de skall förvaras mycket lång tid.

IMG_5365

Ask valdes eftersom det inte är ett surt träslag och därför lämpligare än tex ek eller björk. Förvaring i en möbel av trä har en fördel då det ”hänger med” bättre i klimat svängningar som att lätt ta upp och avge fukt. Av finaste ask limmades stora skivor ihop som skulle formas till tak, sidor mm.

IMG_5588

Möbeln är tillverkad i 3st moduler för att kunna tas in genom den smalare dörren till sakristian där det skulle få sin plats, och för att ev kunna flyttas lättare i framtiden. Måttet för möbeln är 2100x1510x1350mm (HöxBrxDj). Modulerna har ingen botten då luft skall kunna cirkulera i möbeln. Lådor tillverkades i ask och lådskenor i metall med fullt utdrag monterades. Lådämnen tappades ihop med trätappar och gör sammansättningen mycket formstabil.

IMG_5449

IMG_5852

Lådorna har ingen hel botten då luft skall kunna cirkulera även här, några ribbor får hålla den hålmasonite som textilierna skall ligga på. Masoniten skall kläs med tyg och kan lyftas ur lådorna.

IMG_5853

IMG_5857

Fronter i ask monterades utanpå innerlådorna och 160mm breda handtag i rostfritt fick sin plats.

IMG_5888

Textilmöbeln i sin rätta miljö, sakristian Skog kyrka. Den står på 4st decimeterhöga ben och med luftspalt mellan bakstycket och yttervägg.

IMG_5894

 

 

 

Trappa i massiv ek

IMG_1384

Rummet med god takhöjd som trappan i massiv ek skall få sin plats. Måtten på själva trapphuset är 2485x1400x690mm, (HöxDjxBr).

IMG_1708

Innan tappfräsningen i stegens ändar så sågas de i det givna längdmåttet. Breddmåttet blir gånger 2st steg och lite fräsmån, efter tappfräsningen klyvs stegbredden fram. Detta för att slippa urslag på långsidor vid fräsningen i ändträ.

IMG_1717

Efter tappfräsningen så sågas lite av tappens fram- och bakkant bort så det bildas kantnacke. Nacken gör att tapphålet på vagnstyckena döljs helt om träet skulle krympa, vilket inte är så konstigt när det är ett levande material.

IMG_1720

Hålbredden från tapparna mäts in på vagnstycket som är sidorna på trappan. Tapphålen fräses med en handöverfräs och med hjälp av en mall med den rätta vinkeln. Vinkeln är ganska snäv på denna lofttrapp ca 116 graders lutning och med en steghöjd på 180mm.

IMG_1722

Vagnstyckena blir 2764mm långa och har tjocklek 42mm. De 13 st stegen är 32mm tjock och 250mm djup. Alla kanter har kraftig rundning som ger ett mjukare uttryck till den hårda eken.

IMG_1744
Vinkeln mot golv på vagnstyckets båda ändar sågas till. Trappan ytbehandlas med Osmo hårdvaxolja en gång innan ihoplimningen. Detta för att eventuellt limspill på ytor skall kunna tas bort lätt och ej suga fast. Tappar och tapphål aktas för olja, för den skulle försvåra limvidhäftningen.

20120504-201630.jpg
Limning av trappan i pressen, där den får ligga i ca 5 h. Ett lim som expanderar används, det fyller ut eventuella glapp i tapp/tapphål.

20120504-202008.jpg
Trappen är färdig och skall få en sista ytbehandling av Osmo hårdvaxolja matt sådan, innan leverans och montering.

IMG_3323

Trappan monterad med handledare i ekrundstav tj 50mm på vardera sidan. De är monterade med blanka rund järn och ytbehandlade med Osmo top-oil. Räcket på övervåning har samma sorts blanka rundjärn som sammanbinder över- och underliggare. Samma rundning på räckesdetaljer i ek som på trappans vagnstycke och steg.

Dax igen att måla inredning till Eurosko

IMG_3226

Målning och uppfräschning av befintliga björk podier och inredningsdetaljer till Euroskobutik. Efter spackling samt grundmålning sprutmålas de olika delarna i högblankt vitt.

20130219-085120.jpg
Hyllinredning bestående av grå järn profiler målas som övriga detaljer i rå vitt.

20130227-134910.jpg
Möbel till barnskoavdelningen skall fräschas upp och målas högblankt vitt och grönt.

20130307-084221.jpg
Baksidan av möbeln har fått grön högblank färg med vit ram runtom.
Framför en bit av spårpanel som skall placeras på vägg. Dynorna till barnmöbeln har klätts i ny fräsch svart skai.

20130307-084553.jpg

Förvaringmöbel till hall.

20130123-092729.jpg
Arbetet med hallmöbel i massivt trä pågår just nu i snickeriet.

IMG_3212

Skåpstommarna sätts ihop med trätappar, tapphålen görs enkelt med en Dominofräs. Ovala långa tappar skapar en formstabil sammansättning. Skåp ämnen skall målas färdigt på insida och grund på utsidan innan de limmas ihop.

20130130-132824.jpg

Grundmålningen är klar och toppfärgen skall sprutas på insidorna.

20130206-140315.jpg

Garderobsmöbelns alla delar limmas ihop och nu är det dags att penselmåla utsidan i kulör NCS 2005 G30 Y, 2 till 3 gånger. Under torktiden så tillverkas lådinredning i björk samt de innanförliggande dörrarna med slät fyllning.

20130206-154813.jpg

20130214-105702.jpg
Lådor i massiv Björk tillverkas, hörnen sammanbinds med sinkor som är dekorativt och hållbart. Lådorna har en avdelade i mitten.

20130219-084733.jpg
Grundmålning av dörrar och resterande ämnen till hallinredningen.

20130221-125645.jpg
Ramverksdörrar med fyllning har penselmålats, nu är det torktider innan ihopmontering av hallinredningen.

IMG_3317

Skåpen har satts ihop och den synliga sidan i pärlspontutförande samt framkanterna har penselmålats med linoljefärg. Inredning har monterats och lådorna i björk har fått sin plats under den fasta hyllan, vita fronter skall lådorna få.

IMG_3321

Skohyllor i trappstegsmodell har monterats och dessa skall förses med galvade plåtar. Plåtarna skall ha några millimeter uppvik runt om för att samla upp eventuellt grus och lite blött från skor.

IMG_3319

Hatthylla längst upp i vardera skåpen, klädstång under denna som sitter fast med rörhållare i ändarna.

20130306-074449.jpg
De måttbeställda plåtarna för att samla upp smuts & blött har nu levererats av plåtslagaren. Plåtarna har liten uppvikt kant runtom, de står på filttassar och kan lätt plockas bort.

20130306-074800.jpg

20130306-074816.jpg
Varje skohylla har sin plåt.

20130319-125832.jpg
Ihopmontering av dörrarna och dess fyllning. Gångjärn med nollintrång vid öppen dörr monteras, 3st på varje dörr.
Som synes så går inte dörrarna ända ner mot skåpbotten. Där skall den utanpåliggande sockeln sitta och gör att det blir extra förvaringshöjd längst ner i skåpen, då botten ligger ca 100mm nedanför sockelns totalhöjd.

20130319-130702.jpg

Förvaringslösning i ek fane’r

IMG_2799

Det befintliga U-köket skulle få en förvaring i form av öppna hyllor i ekfanerad mdf 18mm. Lösningen skulle placeras vid underskåpsradens båda ändar som vetter mot rummet. Radien på bänkskivan skulle följa med på hyllornas utformning.

IMG_1929

De båda hyllorna skall få samma höjd och djup som underskåpen och står på en sockel, bredd är ca 190mm.

IMG_2801

Förvaringslösningen på högra bänkraden skulle innehålla tidningsfack och en hylla, den vänstra skulle ha plats för flaskor liggande och ståendes. Hyllorna för de liggande flaskorna formades i två ämnen som sedan tappades ihop och bildade den lösning som flaskorna skulle placeras i.

IMG_2879

Förvaringens alla delar placerades och måttades in på sina platser, radien skulle nu skäras till.

IMG_2891

När alla delar nu var inpassade så var det dax för kantlistning av dem.

IMG_2893

Kantlisterna i ek är ca 1mm tunn och 22mm breda väldigt formbara. Förlimmade på undersidan gör att det går bra att stryka på dem på kanterna med hjälp av ett varmt strykjärn. Limmet smälter och listerna biter fast i underlaget, med hjälp av en kork kloss trycks det sista fast. Kantlistämne som sticker utanför fräses sedan bort.

IMG_2882

Ett hålkäl är fräst runt det hål där flaskan skall ligga, dels för konstruktionen men också för utseendet så att flaskan blir lite lutande.

IMG_2881

Hyllorna monteras ihop, med hjälp av distanser som flyttas runt så blir det enkelt att få bitarna på rätt plats.

IMG_2902

IMG_2905

Den vänstra förvaringen har hyllorna för liggande flaskor med distans till sidostycket, distansen ger plats för stående flaskor. Två hyllplan utan håll gör plats för övriga ting. Den högra förvaringen har en hylla på mitten i linje med den andra förvaringe. Nederst en lösning på tidningsställ.

IMG_2907

Ytbehandlling är gjord och eken blir mörkare av oljan och dess struktur träder fram.

IMG_2908

IMG_2943

Montering av den vänstra och högra förvaringen i köket är gjort. Kökets vita sockel fick fortsätta att löpa runt under ekhyllorna.

IMG_2939

IMG_2944

Från rummet blickar vi in i U-köket med ek hyllorna som ett vackert och stilrent avslut på bänkraden.