Affärsdisken får nytt formspråk

IMG_1117

Snickeriet´s senaste projekt är att sprutmåla befintlig inredning högblankt vitt NCS S 0500-N till en sko/klädesbutik. I projektet skulle också affärsdisken planeras om och målas som omnämn inredning. Sikfjärds Bygg AB byggde om stommen i disken som blev dubbelt så stor, efter detta tog snickeriet vid och målade fronter samt tillverkade nya toppskivor.

IMG_1119

Toppskivan som betår av fyra ämnen ritades upp på masonite och allt efter att formen tilltog så mallades detta upp på 21mm björkplywood som skulle bli den nya toppskivan.

IMG_1123

De svängda konturerna på de fyra skivorna frästes fram och en tjock sarg limmades på undertill som frästes in tillsammans med toppskivorna och med mycket radie på kanten bildades den mjuka formen.

IMG_1125

Hörnen gerades ihop och sammanfogades med dominotappar. Den vackert ljusa björkplywooden ytbehandlades med klarlack, de nya frontskivorna sprutmåldes högblankt vitt. Affärsdisken fick nytt formspråk och den generösa ytan knyter samman de båda butiksgolven trevligt på var sida!

IMG_1131

Serveringsdiskar till Best Western, Söderhamn

IMG_8187

Snickeriet fick uppdraget att tillverka 2 st nya serveringsdiskar till Best Western Hotellet i Söderhamn. Serveringsdiskarna skulle vara flyttbara och tillverkade i tåligt material, då de skulle inrymma kylplåtar för servering och med dem kan viss kondens/vatten spill bli. Efter möte med kund där skisser och ide kring projektet diskuterades så blev materialvalet högtryckslaminat genomgående för båda diskarna. Toppskivan med tj 30mm efterliknar drivved och till underredet den vilar på valdes en grå ton hämtad från toppskivans livliga skala.

IMG_8227

Kuben där kylaggregatet skall sänkas ned och gaveln tillverkades av massiva träreglar, dessa kläddes sedan med laminatskivor. En formstabil stomme eftersträvades då serveringsdisken skulle klara tyngd och att rullas vid flytt.

IMG_8244

Underredet som håller toppskivan blev i form av en gavel och en kub i varsin ände av serveringsdisken. Kuben där kylaggregatet skulle sänkas ner fick en öppningsbar lucka för åtkomst av manöverpanelen samt galler för luftgenomströmmning. Mellan gavel och kub så monterades en hylla till att förvara de två täckbrickorna som skall dölja serveringsdiskens kylplåtar nedfällda i toppskivan på tex kvällar då ej mat skall kylas/serveras utan en mer ”ren” möbel eftersträvas.

IMG_8245

Klädskåpet börjar användas på HC

IMG_7540

Klädskåpet har sin plats till höger när man kommer upp i hissen på HC. Skåpinreningen har också funktionen som en rumsavdelare mellan receptionsdisken och väntrummet som allt är en öppen yta.

IMG_7463

Klädskåpets tak och botten samt sidor monteras ihop och inredning som hatthylla, klädkrokar och klädstång får sin plats.

IMG_7465

Belysningsdetaljer som LED –  Loox Lightning från Häfele kopplas ihop, delningen och transformator placeras i botten på skåpet. Led belysningen sätts på plats i spåren på skåpets insidor och förses med en rörelsevakt, lyset tänds när dörrar öppnas och stängs.

IMG_7472

IMG_7532

Panelskivor i 6mm mdf har limmats fast på alla yttre skåpsidor, den är penselmålad i kulör NCS S 4050-B som den befintliga receptionsdisken på HC är.

IMG_7473

Skoskydd i utdragbara lådor med informativ text. Innanför skjutdörrarna finns förvaringsalternativ för kläder etc.

IMG_7524

IMG_3781

Före och efter bilder.

IMG_7540

 

Klädskåp till offentlig miljö

Snickeriet fick en förfrågan att rita och tillverka ett klädskåp till hälsocentralen, där besökande kunde hänga av sig ytterkläder. Skåpet skulle vara i harmoni med den receptionsdisk hälsocentralen har, lite marint eftersom det var sjönära. Skissarbetet med formspråk och förvaringsmöjligheter börjades av snickeriet, sedan skickades underlaget vidare till a2m2 Inredningsarkitektur där en ritning formades med ännu fler goda idéer som blev verklighet.

IMG_7250

Klädskåpets stomme besår av regelverk som kärna med mdf limmade på båda sidor. Sammansättning med tappar och skruv så att den går att montera isär vid flytt.

IMG_7244

Belysning skall monteras på vardera sida i skåpets främre del, spår fräses för att trycka i skenor för led belysning Loox lightning.

IMG_7255

Skjutdörrarna får 30mm breda spår frästa på var sida, dels för öppning & stägning och en trevlig lösning när belysningen är på. Raka skarpa hörn på ändar filas fram.

IMG_7265

IMG_7339

Skåpet monteras ihop helt innan målning för att se att alla lösningar fungerar, samt för att passa in den v-spårade panelskivan som skall klä utsidan.

IMG_7364

På den vänstra gaveln på skåpet skall en sittplats med förvaring fästas. Förvaringen har två utdragbara lådor för skoskydd och tanken är att man kan sitta ner vid den delen. Ovan lådor en klädd dyna i svart skai tyg, lådor har hjul under sig mot golv.

IMG_7457

Skog kyrka har nu fått möbeln för textilier.

IMG_5360

Skog kyrka har nu fått möbeln för textilier, den skall förvara b.l.a.  antependium och mässhakar. I samråd med kyrkan, länsstyrelsen och textilkonservator tillverkade snickeriet denna förvaringsmöbel i form av en stor lådhurts. Det är viktigt att välja bra material för förvaring av kyrkliga textilier då de skall förvaras mycket lång tid.

IMG_5365

Ask valdes eftersom det inte är ett surt träslag och därför lämpligare än tex ek eller björk. Förvaring i en möbel av trä har en fördel då det ”hänger med” bättre i klimat svängningar som att lätt ta upp och avge fukt. Av finaste ask limmades stora skivor ihop som skulle formas till tak, sidor mm.

IMG_5588

Möbeln är tillverkad i 3st moduler för att kunna tas in genom den smalare dörren till sakristian där det skulle få sin plats, och för att ev kunna flyttas lättare i framtiden. Måttet för möbeln är 2100x1510x1350mm (HöxBrxDj). Modulerna har ingen botten då luft skall kunna cirkulera i möbeln. Lådor tillverkades i ask och lådskenor i metall med fullt utdrag monterades. Lådämnen tappades ihop med trätappar och gör sammansättningen mycket formstabil.

IMG_5449

IMG_5852

Lådorna har ingen hel botten då luft skall kunna cirkulera även här, några ribbor får hålla den hålmasonite som textilierna skall ligga på. Masoniten skall kläs med tyg och kan lyftas ur lådorna.

IMG_5853

IMG_5857

Fronter i ask monterades utanpå innerlådorna och 160mm breda handtag i rostfritt fick sin plats.

IMG_5888

Textilmöbeln i sin rätta miljö, sakristian Skog kyrka. Den står på 4st decimeterhöga ben och med luftspalt mellan bakstycket och yttervägg.

IMG_5894